Drvenik je mjesto na Makarskoj rivijeri smješteno pod surim grebenima planine Biokovo.

Prvi put spominjan u 13. stoljeću, ime je dobio po riječi drvo. O tom razdoblju i dan danas svjedoče ostaci nastamba iz 13. stoljeća u Starom selu. Drvenik je mjesto izrazito bogato povijesno-arheološkim lokalitetima, od kojih prvenstveno valja istaći prethistorijsku fortifikacijsku utvrdu Gradina, Crkvu Sv. Jurja iz 14. stoljeća, spomenik nesretnoj ljubavi „Kostanića greb“ iz 15. st. te put preko Biokova na kojem je Alberto Fortis prepisao Hasanaginicu.

Nakon potresa 1962. stanovnici Drvenika su se preselili iz naselja podno planine Biokovo (Staro selo) uz morsku obalu u  dvije idilične, sunčane uvale: Donju i Gornju Valu, stoga je Staro selo ostalo idiličan prostor za odmor.  Netaknuta priroda, uređeni maslinici, prostor s kojeg se pruža pogled na dvije drveničke Vale te Hvarski i Brački kanal, možda i najljepši pogled s ovih prostora, pruža svakom turistu neprocjenjiv doživljaj.


Drvenik s svojom nekoliko kilometara dugom šetnicom uz more, kilometrima plaža, vidikovcima,  sportsko rekreativnim sadržajem te putokazima obilježenim planinskim šetališnim krajolikom ubrzo postane omiljeno mjesto svakom turistu i izletniku.

Također, Drvenik se može pohvaliti kao jedna od prvih destinacija na ovim prostorima iz kojeg sjedeći na plaži možete besplatno komunicirati s cijelim svijetom, zahvaljujući Wi-fi slobodnoj internetskoj mreži.

Drvenik je jedno u nizu prekrasnih mjesta koja se protežu duž Makarske rivijere omeđeno surim grebenima planine Rilić (jugoistočni ogranak planinskog masiva Biokovo) i neodoljivo tirkiznog i čistog Jadranskog mora. Udaljeno 90 km od Splita, 123 km od Dubrovnika i cijelu godinu trajektnom linijom povezano s otokom Hvarom idealno je mjesto za odmor, a zbog svoje blizine i odličnog geografskog položaja iz Drvenika možete, za manje od dva sata, posjetiti neke od najznačajnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj. Mjesto broji oko 300 stanovnika koji zimu uglavnom provode u pripremama za ljetnu sezonu i obogaćivanju svoje turističke ponude, a dobar dio slobodnog vremena provode na moru i ribarenju kao što su to radili i njihovi preci kojima je to bio glavni izvor hrane i zarade.

Drvenik se prvi put spominje u 13. stoljeću, a iz tog i ranijih razdoblja i dan danas svjedoče ostaci nastamba u Starom selu i njegovom okruženju. Mjesto obiluje izrazito bogatom ponudom povijesno-arheoloških lokaliteta od kojih su značajniji spomena fortifikacijska utvrda Gradina, Crkva Sv. Jurja iz 15. stoljeća, spomenik nesretnoj ljubavi „Kostanića greb“ iz 15. st. te put preko Rilića na kojem je Alberto Fortis prepisao Hasanaginicu. Nakon niza potresa 1962. godine stanovnici Drvenika su se preselili iz naselja podno planine Rilić  u dvije idilične, sunčane uvale uz morsku obalu: Donju i Gornju Valu.

Drvenik je danas idealno mjesto za bijeg od svakodnevnice i užurbanog načina života gdje možete uživati u prirodnim ljepotama, uređenim maslinicima, možda i najljepšem pogledu na otoke Hvar, Korčulu, Brač i poluotok Pelješac.
Svojom kilometarskom šetnicom uz more, prostranim i šljunčanim plažama koje za najvećih vrućina pružaju idealnu borovu hladovinu za odmor, vidikovcima, sportsko rekreativnim sadržajem te putokazima obilježenim planinskim šetališnim krajolikom ubrzo postane omiljeno mjesto svakom turistu i izletniku.

Posjetite Drvenik i uvjerite se sami, jer doživjeti Drvenik znači uživati kvalitetan odmor daleko od urbanih središta, kupati se u kristalno čistom moru, vrijeme kvalitetno provoditi u razgledavanju prirodnog morskog i planinskog krajolika, kušati bogatu gastronomsku ponudu te osjetiti ljepotu primorskog, domaćeg izvornog ambijenta, a usto i uživati u bogatom kulturnom i zabavnom programu.